Het spel van verandering

The Quest is een ontwikkelingsspel dat jij als veranderaar (manager, trainer, coach, facilitator) begeleidt. Het is bedoeld om deelnemers te laten reflecteren op wat er gebeurd in een team of in een organisatie of in een persoonlijk veranderproces. Je speelt het met teams of individueel.

De deelnemers maken spelenderwijs een analyse van de situatie en kunnen op grond hiervan verdere afspraken maken over het vervolg binnen het team-, organisatie of persoonlijke proces.

Met behulp van inspirerende quotes en afbeeldingen, ontdekken deelnemers in welke veranderfase ze zitten en welke fase ze zouden willen zitten. Via de kaarten krijgen ze concrete handvatten voor zelfreflectie en heldere vragen om zich verder te ontwikkelen op hun veranderpad. Ook krijgen ze inzicht in welke competenties daarbij gevraagd worden en welke leiderschapscompenties relevant zijn.

The quest is gebaseerd op de 12 stappen van ‘the Hero Journey’, ontwikkeld door Joseph Campbell en toepasbaar gemaakt door Manfred van Doorn. Dit geeft de mogelijkheid als veranderaar om te werken met een creatieve werkvorm van de narratieve benadering.

Het spel is te koop voor 24,95 euro, exclusief verzendkosten. 

Inhoud van het spel

 • 36 dubbelzijdige kaarten met aan 1 zijde een filmquote en aan de andere zijde een afbeelding van specifieke filmscene’s.
  • 12 kaarten rondom de fases van veranderen en ontwikkelen
  • 12 kaarten rondom de benodigde competenties voor veranderen
  • 12 kaarten rondom de benodigde leiderschapsondersteuning bij veranderen
 • praktische handleiding

Het resultaat The Quest
Alle deelnemers:

 • Hebben inzicht gekregen in de fases van de ‘Reis van de Held’;
 • Hebben inzicht gekregen in de bijbehorende competenties die mensen in een verander- of ontwikkelingsproces (verder) moeten ontwikkelen;
 • Hebben inzicht gekregen in de ondersteuning die leiders moeten bieden bij veranderprocessen;
 • Hebben tools in handen gekregen om verander- en ontwikkelingsprocessen te sturen, te begeleiden of daarin voor zichzelf keuzes in te maken;

Het Model

Voor het model DNA van Veranderen is het Double Healix model de bron van inspiratie. Dit model bouwt voort op het werk van de mytholoog Joseph Campbell, in het bijzonder op de door hem onderscheiden fasen in de Reis van de Held (zie: ‘De Held Met De Duizend Gezichten’) en zijn ideeën over niveaus van bewustzijn.
Het model geeft een verhalend overzicht van de menselijke ontwikkeling. Het beschrijft de cyclus van opkomst, bloei, neergang en wederopstanding. We ervaren hoe krachtig oerbeelden werken en hoe ze zich telkens vernieuwen. Het Double Healix model bouwt daar op door op het terrein van o.a. persoonlijke ontwikkeling, teamontwikkeling en leiderschapsontwikkeling
De rode draad van De Reis van de Held, zoals Joseph Campbell die ontdekte in alle verhalen en mythes van over de gehele wereld, omvat een 12-tal fases. Deze fases zijn universeel herkenbaar omdat wij ze allemaal herkennen vanuit ons eigen leven en de grote verhalen die wij met elkaar delen.

Wij hebben het Double Healix model bewerkt naar een model van Veranderen, omdat wij werkende weg hebben ontdekt dat het veranderproces ook een proces van het leven is en dat in het veranderproces dezelfde fases relevant zijn (zie figuur 1) .

De Auteurs

Cor van Geffen (1961) is een enthousiaste, dynamische trainer en coach. Hij is gedreven om het beste uit zichzelf en anderen te halen. Hij werkt vanuit bezieling en met respect, humor en acceptatie. Cor is open, uitnodigend en een gedreven inspirator.
Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring als facilitator van organisatie- en teamontwikkeling. Hij is gespecialiseerd in veranderingsprocessen en leiderschapsthema’s in organisaties.

Zijn lijfspreuk (T. Edison):
‘We zouden onszelf en de wereld verbazen als we alles deden, waartoe we in staat zijn’

Matthias Quadekker (1982) is zanger, acteur en trainingsacteur. In die laatste rol is hij al 12 jaar werzaam in de wereld van training en coaching. Hij is op veel gebieden creatief en heeft voor dit kaartspel zowel de kaarten ontworpen als samen met Cor input geleverd voor de inhoud van de kaarten.
Daarnaast heeft hij onlangs zijn oude passie van messen- en zwaardsmeden weer opgepakt.

Zijn lijfspreuk:

‘Quality is the presence of value, not the absence of mistake…’